Argentina er et av de landene jeg har hørt om siden jeg var barn. Jeg hadde familie som bodde der i mange år, 2 av mine søskenbarn var født der fordi onkel jobbet som sjømannsprest i Buenos Aires. Familien reiste dit det året jeg ble født og kom tilbake det året jeg begynte på skolen. Kontakten med familien gikk via luftpost/brev og det som jeg husker var bildene av familien som var tre og ble fem før de kom tilbake. At jeg nå skulle få oppleve å besøke Buenos Aires ble et ekstra pluss på reisen. Se og lære litt om historien, kulturen, politikken, geografien og smake litt må den lokale maten.

Gate maling/kunst/grafitti er en form for dekorasjon, pynt og kreativ utforming som jeg mener pynter opp i bymiljø, underganger og andre triste steder. Disse «kunstverkene» skaper liv, farger og de presenterer historier og engasjement fra grupper eller enkelt personer som kan kunsten å uttrykke seg på denne måten. I en del av BA, Caminito i La Boca var det mange eksempler på denne formidlingsformen og jeg lar meg imponere.

Noen av personene som er blitt en del av gatebildet via kunst og kreativitet kjenner jeg igjen. De er blitt verdenskjente for noe og de er helter og har stor plass i folks hjerter, av ulike grunner. Eller kanskje har heltene noe til felles, de har samlet et folk, de gir tilhørighet og håp om noe, pga interesser, tro eller holdninger. Og de er med å løfte folk slik at de blir sett, hver for seg eller i fellesskap. Disse menneskene har hatt drømmer, mål og tro på at de kan få til noe stort og/eller bety noe for noen.

Diego Maradonna er en gammel helt, med fotball-ferdigheter som har gjort han verdenskjent.

Eva Peron, en mindre kjent skuespiller/sanger som kom fra enkle kår fikk en utrolig karriere og liv etter at hun ble gift med general og president Juan Peron og ble fru Peron. Rollen som frue ble langt fra det viktigste for henne. Bl.annnet jobbet hun aktiv for de fattige, noe som har gitt henne en helte status. 33 år gammel døde hun av kreft og den lange kronglete og dramatiske veien til hennes siste hvilested forteller litt om den posisjonen hun har fått hos mange i Argentina. Først fikk hun sin gravplass godt balsamert på et alter i et kontor i BA, deretter var liket i Milano i mange år for så å ta en tur til Spania, før hun kom tilbake til Argentina. Nå hviler hun 5 meter nede i jorda i et hvelv av stål med alarm. Hun er blitt kalt nasjonens åndelige leder og sammenlignet med Jesus, bl.a fordi de levde like lenge. Det er blitt søkt til paven om å få henne kanonisert.

Kanskje vil Pave Frans, en annen av heltene eller rettere sagt åndelige lederne fra Argentina, godkjenne søknaden. I 2013 forlot han sitt embete i BA til en ny og enormt viktig jobb i Vatikanet som pave.

I tillegg til disse heltene har Argentina Tangoen. Etter kampen om «å eie» tangoen har Argentina og Uruguay blitt enige om å dele på retten til å være «tangoens vugge».

Vi lot oss friste med en liten dagstur til Uruguay mens vi var i BA. En kort båttur tok oss over til den koselige, lille havnebyen Coloma del Sacramento. Om det var verdt det? Vel, det korte opphold i BA ble enda kortere og byen hadde nok mere å vise oss.

Men et ekte Argentinsk kjøtt måltid fikk vi tid til før vi drog videre til Chile.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *