August 2001 fikk vi Chile inn i huset vårt, eller rettere sagt Marcomir Enrique kom til oss som AFS student. Vi ble inspirert av at vår egen datter reiste et halvt år før til Honduras og hun måtte finne seg til rette i et nytt land, ny kultur og nye regler. Det måtte Marcomir også da han kom til vårt land og vårt hjem. For meg er det to fantastiske måter å få kjennskap til nye land på, uten å reise selv. Marcomir var ikke et språkgeni og engelsk kunnskapen hans harmonerte ikke med alle de årene han visstnok hadde lært engelsk. Norsk ble enda et nytt språk, men det gikk seg til og vi ble litt etter litt kjent med og glad i en snill, blid, positiv og litt bedagelig gutt. Som student hos oss måtte han innom det lokale politikontor. Hva som var hovedgrunnen til at jeg måtte overtale han til å bli med inn, vet jeg ikke. Jeg forsøkte så godt jeg kunne å forklare han at det var ingen ting å være redd for.

Marcomir har vi ikke hatt noen kontakt med på lenge, så vi traff han ikke da vi i 2017 besøkte Chile på vår reise Jorda Rundt. Et stort land, iallfall veldig langt, 400 mil, men bare i snitt 17 mil bredt. Det har et veldig variert klima, lang kyst linje, masse fjell og sikkert mye å tilby av opplevelser. Vi fikk bare en liten smakebit fordi vi reiste i gruppe og skulle reise veldig langt på forholdsvis svært kort tid.

I ettertid tror jeg at kunsten ved å reise slik ville være å fokusere på noe spesielt. Som foto-entusiast med fascinasjon for å dokumentere steder  jeg har vært på og opplevelser jeg har hatt, kan det så lett bli masse kjedelige bilder som ingen, heller ikke jeg, har lyst til å se på senere. det hjelper å jakte på det unike, gjerne menneskene som bor der og kulturen som kjennetegner det stedet. Skal jeg oppnå litt av det jeg ønsker krever det forberedelser, tid og innsikt. Generell informasjon og små historier som aktive guider formidler kan fort bli teori og upersonlig. Chile var også blitt en land hvor det var mange overvektige. En av grunnene var ønske om rask og billig mat, noe fastfood kjeden Mc Donald vet alt om, og de kan tilpasse seg. Alt som kan selges billig og smaker godt kan bli Big Business. Men fastfood maten slo ikke helt igjennom hos Chilenerne, ikke før Mc Donald kombinerte menyene med noe det Chilenske folk elsker, nemlig avokado. De tilbød god og fet avokado dressing på burgeren og salget tok helt av!

Havnebyen Valparaiso, 1,5t med buss fra Santiago, var en flott kontrast til storbyen. Den har etterhvert fått et godt rykte på seg og står nå på UNESCO sin verdens arv liste. Fargerike kunstverk i en velbrukt by ga byen sjarm. «Street art», en kunst form som ikke alltid har det gode rykte som kunstneren ofte fortjener.

Vi var på reise Rundt Jorda og måtte videre, men jeg ble ikke helt ferdig med Chile….

5,5 t med fly rett ut i havet fra Chile lå øya Rapa Nui, Påskeøya som vi kaller den, når vi oversetter fra engelsk, men det betyr egentlig «Verdens Navle», der den ligger 210mil fra nærmeste nabo.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *