15 meter før grensa stoppa den blå Taunusen. Det var ingen passkontroll for oss som kom fra Norge, så hvorfor stoppe før vi kom til grensa da, var det noe galt med bilen?

Jeg var snart 10 år og jeg skulle på min første utenlandstur. Det var søndag, vi to yngste barna var på tur med mor og far på biltur i Taunusen vår. Vi var pent kledd og jeg hadde plise skjørt, knestrømper og krøller i håret. Det var spennende og veldig stas. Hvordan så det ut i Sverige, ville vi treffe noen svensker? Språket kjente jeg jo litt til fordi jeg var heldig og hadde ei tante fra Sverige.

Bilen var helt OK den, det var bare det at far ikke ville kjøre inn i Sverige fordi der var det venstrekjøring. Ikke lenge etter og dagen før jeg fylte 10 år ble det høyre kjøring i Sverige også. Men denne søndagen vi var på tur, var det venstrekjøring. Jeg kan ikke huske om det var et tema om mor skulle prøve å kjøre over grensa. Som en av ganske få damer vi kjente da hadde hun bilsertifikat.

Vi gikk over grensa og stilte oss opp for fotografering. Mor tok bilde som for meg ble det første minne fra mine reiser utenlands. Kjekt å tenke på at jeg besøkte naboen først.

Sommeren 1985 ble min neste reise til Sverige. Vi var enda en ganske liten familie på 4, med ei jente på 2,5 år og en gutt på 4 år, drog på en ukestur til Vestkysten av Sverige og besøkte  Gøteborg, Borås, Farø, Liseberg og Lysekil. De av dere som har vært der vet jo også at det måtte ha vært en flott tur. Det som ble veldig spesielt med akkurat den turen er at jeg ikke har egne bilder fra turen, jeg reiste uten kamera. Husker ikke grunnen, men det var spesielt for jeg var opptatt av å ta bilder, dokumentere opplevelser og steder, ikke alltid fokus på de gode bildene, men først og fremst på hvem, hva og hvor de ble tatt. Fortsatt sitter denne måten å ta bilder på i kroppen og jeg har derfor mange oversikts bilder, som hverken jeg eller noen andre har interesse av å se på.

Til å være vårt naboland har jeg utrolig mye usett i Sverige. Håper jeg kan jubilere med en reiseopplevelse i Sverige, ca 50 år etter, med kamera!

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *