Hvorfor har jeg ikke har vært i Israel før og hvorfor reiste jeg til Israel nå?

Jeg har vokst opp i en tid og i et miljø hvor de fleste barna ble kjent med historiene fra Bibelen. På skolen var det en viktig del av pensum og derfor er det svært mange av oss voksne i Norge i dag som har hørt om; Jesus, Maria Magdalena, Lasarus, disippelen Simon Peter, De vise menn, Judas og tolleren Sakkeus.

Vi har hørt om steder som Betlehem, Nasaret, Genesaretsjøen og Jerusalem. Vi har lest om palmeblader, engler og spedalske, vi har hørt historiene om «den gode samaritan«, «den bortkomne sønnen«, «de fem brød og to fiskene som metter 5000» og «kvinnen ved brønnen«.

 

Ja, vi har hørt utrolige fortellinger om; helbredelse, om å gå på vannet, stille stormen, gjøre vann til vin, om korsfestelse og himmelfart. Alt dette rammet inn av sauer og gjetere, sjø og fiskere, krybbe og stall.

Som voksen tror jeg fortsatt på disse historiene og på at Jesus har levd. Men å reise til Israel var ikke enkelt, det er et av de landene som mange har et nært forhold til, sterke meninger om både religiøst og politisk og som det er uroligheter og konflikter i. Nei, det er ikke et land i fred og hvorfor? Informasjonen vi får om dramatikken og konfliktene blir formidlet av folk som har forskjellige fortellinger og sannheter om det som skjer i landet. Det er enkelt å velge side om vi bærer «skylapper» og leser bare det vi vil for å  slippe «å se til siden og bli skremt«. Da slipper vi å endre oppfatning, noe som kan være utfordrende. Mange har en mening om dette landet og mange mener at vi må ha en mening om landet og har vi ikke de rette meningene må vi trå varsomt om vi vil fortsette samtalen og noen ganger kanskje også vennskapet.

Sidsel Wold sin bok «Landet som lovet alt» er for meg ei god bok om hennes israelske reise.

Jeg ville reise for å se og oppleve det jeg tenkte var enkelt og fint, nemlig«å reise i Jesu fotspor»Ville det bli en skuffelse? Er stedene hvor de kjente historiene ødelagt av 2000 ++ år med pilegrimer og turister? Jeg var spent på svaret.

 

Før jeg forteller om mine reiseopplevelser vil jeg si litt om gruppen jeg reiste med. Vi hadde en prest som gruppeleder, Bjørn Lian (stående i midten med caps på bildet). Han har vært på mange besøk i Israel. Han leste fra bibelen på noen av de stedene vi besøkte ellers lot han den svensk/israelske guiden, Anna Veeder (til høyre på bildet, sittende på kne) ha informasjons ansvaret. Jeg var glad for det, ikke minst fordi hun var flink, svært kunnskapsrik, interessert, reflektert og glad i folket. Hun hadde evnen til å se historien og Israel både litt innenfra og litt utenfra. Anna kom til Israel som 19 åring for å jobbe i Kibbutz. Hun ble i Israel og er nå gift med en jøde og de har 3 voksne barn sammen.

Jeg har vært på gruppeturer før og flere ganger har jeg sagt til meg selv at «dette blir siste gangen». Turen til Israel som ble arrangert av Smartreiser, kom jeg tilfeldig over få dager før avreise. så jeg bestilte selv flyreisen og fikk lagt inn 2 hele dager i Tel Aviv før jeg traff gruppa, som siste seg å være en gjeng hvor mange var i nær familie, noen var naboer mens andre visste om hverandre. Det gav meg min frihet. Jeg fulgte fellesturene, men var rask til å kjøre mitt eget løp når det ble gitt plass til det.

Vi reiste litt på kryss og tvers geografisk, men i denne bloggen følger jeg livet til Jesus og derfor starter jeg i NASARET, byen hvor Maria og Josef bodde og hvor Maria fikk høre at hun skulle bli mor til Jesus (Lukas kp 1. v 26-38).

I dag er Nasaret en stor og moderne arabisk by på 77000 innbyggere og 70% av dem er muslimer. Vi besøkte «midtøsten største kirke», Bebudelses kirken til minne om Maria sitt oppdrag. Jeg likte kirka veldig godt. Kirka var stor og vakker. De gamle ruinene etter tidligere kirker var tatt i bruk som en sentral del av den nye kirken. I og utenfor kirka var det svært mye vegg-kunst fra hele verden.

 

Jesu føde sted; BETLEHEM.

Bibelhistorien forteller om et lite barn født i en krybbe med engler som sang;  «Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i»

Betlehem er en palestinsk by, avstengt med en høy mur og kontrollert av Israel. På nrk.no ligger det en dokumentar om «Murer» rundt om i verden, og denne muren er en av dem.

 

Besøket i Betlehem, bak murene, varte ikke så lenge. Det er murene med vaktpostene som jeg sitter igjen med. Den vakre fortellingen som jeg har kjent helt fra jeg var ei lita jente fant sted, det er bare trist.

 

Kirken til minne om Jesu fødsel og med den lille «ydmykhetens dør» var hovedmålet med dette korte besøket.  Denne kirken er to kirker i en bygning. Tre kirkesamfunn samarbeider om driften,  den armenske, den ortodokse og den katolske. En lang kø møtte oss inne i kirken, den gikk til grotten hvor de tror Jesus ble født. Vi brukte ikke tid på å stå der

 

 

 

Rundt byen var det noen grønne jorder og gjeterne voktet sin hjord som de gjorde for 2000 år siden. Det eneste som kunne minne om fortellingen fra bibelen. En del av de grønne markene var okkupert av jødiske bosetningene.

 

JORDAN er elven Jesus ble døpt i. (Mark kp 1, 9-12)

Nå er det folk fra hele verden som valfarter hit og vil bli døpt/gjendøpt i den samme elva.

 

 

Ved JERIKO lå fjellet der Jesus ble frista av djevelen (Mark. kp 1. 12-13). Denne byen er verdens eldste og lavest beliggende by (275 muh)

 

Det fortelles at Jesu første under var da han gjorde vann om til vin var i et bryllup i KANA (Joh kp 2. 1-12). Vi starta vår vandring langs JESUS TRAIL fra Kana.

En vakker vårtur i flott landskap. Judastreet stod i full blomst. Navnet har det fått fordi disippelen Judas, som forrådte Jesus, muligens hengte seg i et slikt tre.

 

En ny vakker vår dag. Vandringen mot ARBEL fjellet langs stier i et frodig, grønt landskap hvor vårblomstene og den vakre utsikten mot Genesaretsjøen var med på å gjøre turen til en fantastisk opplevelse. Det var ikke så rart at Jesus vandret mye omkring i dette området.

GENESARETSJØEN.

Jesu by, KAPERNAUM. En hvilende Jesus, skulpturen «Hjemløs» fortalte sin egen historie.

Her var det Jesus holdt Bergpreken / Saligprisningene (Matt kp 5-7) .

TABGHA, en kort vandretur fra Saligprisningsberget var det funnet ruiner fra Jesu tid. Her lå «the Church of the Multiplication» kirken til minne om da Jesus metter 5000 med fem brød og to fisker (John kp 6, 1-15 / Mark kp 6, 32-44).

Utsikt over Genesaretsjøen og mot MAGDALA, byen hvor Maria Magdalena var fra og hvor det er gjort riktig store viktige funn fra Jesu tid og fortsatt er det arbeider på gang.

Disippelen Simon Peter, som er en av de første disiplene til Jesus (Markus kp 1, 16- 20) er det bygd en kirke til minne om han på stedet hvor hans hjem kunne ha vært.

 

HERMON fjellet

Er det Israels høyeste fjell? Vann forsyningen fra Hermon og Golan høyden er viktig for Israel, men FN, bortsett fra USA, anerkjenner ikke Israels annektering av Golanhøyden som inkluderer en del av Hermon fjellet.

JERUSALEM 

Utsikt mot Jerusalem og Davids by.

Store arbeider er på gang rundt Jerusalems bymurer og de finne mye historie i ruinene fra det de mener er Davids by.

Jesus sine siste dager/timer

På palmesøndag red Jesus på en esel-fole opp Kedron dalen og inn i Jerusalem gjennom Golden Gate, en port som nå er murt igjen. Matt. kp 21, 1-11

Bildene nedenfor; Olivenberget med Getsemanehagen. Church of All Nations, kirken til minne om Jesus sin kamp før han ble tatt til fange. Via Dolorosa, veien Jesus gikk med korset. Grotten som kunne ha vært graven og the Church of the Holy Sepulchre, alt til minne om Jesus siste tid frem mot hans død.

 

En refleksjon. I dette Hellige Landet som har hele Jesu historie i seg, er det ca 2% av jødene som tror på Jesus. I verden er det ca 2,2 milliarder som er kristne, ca 32% av jordas befolkning.

JERUSALEM

Og litt til….

PURIM

For folk flest er Purim en årlig fest som hele Israel feirer. På skoler kler barna seg opp i finstasen og har lek og moro. Ute på byen kunne det ligne på en slags karneval stemning.

 

Den riktig gamle historien så vi tydelige spor etter i ruinene i CEASEREA. Denne viktige byen som Herodes den Store oppkalte etter Keiser Augustus Ceasar og hvor han bodde da Jesus ble født.

YAD VASHEM, et sterkt, stort og utrolig vel informativt museum / monument til minne om de mere enn 6 millioner jøder som ble drept i Holocaust. Vi fikk en raskt tur gjennom hele museet, men det ble svært mange sterke inntrykk. Jeg skulle gjerne hatt en ny og mye roligere vandring gjennom denne dramatisk historien. Skulpturen under viser en mann som gjorde alt han kunne for at barna ikke skulle være alene før de ble sendt inn i gass-kamrene. Det ble hans tur også.

3 netter bodde vi på KIBBUTZen Ashdot Yaacov Ishud, grunnlagt i 1924, hvor fortsatt ca 700 har sitt liv og virke. I Kibbutzen Kfar Szold, fra 1967, var vi på gjeste besøk. De fleste Kibbutzene er nå blitt delvis privatisert.

 

Gruppeturen ble avslutta i bade og kystbyen NATANYA, et u-nødvendig opphold for meg.

 

TEL AVIV

En moderne by med en lang og vakker strandpromenade og på mange måter en stor kontrast til Jerusalem.

Den svært gammel, historisk og turistvennlig bydel JAFFA, er blitt en del av Tel Aviv. I bibelen står det om Jaffa i Jona kp 1 1-3, fortellingen om da Jona havnet i fiskens mage og ble der i 3 dager.

 

Jeg vandret langs den 5,5 km lange flotte bystranda og i vakre i Rothschild Avenue, besøkte Museum of Art, jakta på Bauhaus og fryda meg over all vegg-kunsten og taggingen i bydelen Florentin.

 

Men hva med mat i Israel? Falafel, shakshouka, pitabrød, granateple juice og en søt og god hvitvin var noe av det jeg fylte magen med. Hotellene og Kibbutzen serverte god og variert mat. Når jeg vandrer alene er det ikke alltid jeg finner tid til de flotte måltidene, jeg dekker bare mine behov og rusler videre. Så enkelt, uhøytidelig, men for meg perfekt. Men når jeg kom til de mange små, koselige men av og til overfylte spisesteder som var ute på fortauene, kunne jeg se hva folk spiste og bruke det som min meny-guide. Midt i det hektiske, men også avslappende livet satt jeg alene og nøt stemningen rundt meg og livet som turist i Israel. En helt utrolig flott opplevelse.

Endelig ble det en tur til Israel og det er svært glad for. Jeg har fått sett landskapet, vandret rundt og opplevd avstander og terrenget i praksis. Guiden var en god historie og kunnskapsformidler så jeg har blitt mye bedre kjent med historien om Jesus liv. Minnene-stedene fra Jesus liv var heldigvis stort sett  svært pent og godt bevart. Israel er kulissene til Jesu liv, men landet er så mye mere. Jeg har fått mange svar ved å ta denne reisen, men jeg har veldig mange flere ubesvarte spørsmål, spesielt om det som skjer med, i og rundt Israel i dag.

Da jeg kom heim så jeg en dokumentar på NRK om «Muren». Den var sterk, informativ og fortalte blant annet historien om to gode venner, en jøde og en palestiner som på tross av at begge har lidd store personlige tap i den pågående konflikten mellom de folkegruppene sa:

«Vi trenger HÅP!

Det må bli «crack in the wall» slik at vi kan forsere muren av hat og frykt som deler de to landene i dag. Vi vil ikke at folk skal velge side. Det løser ingenting. Vi vil ikke at du skal være Pro Israeler eller Pro Palestiner. Vi vil at folk skal kjempe for fred ( Pro Peace )«.

 

 

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *